3034 1221

VAGTTELEFON:

Samarbejdspartner:

Lad os hjælpe med at finde den rigtige løsning

Vores kunder siger

Svineproducent Frands Larsen

Svinestald med indlagt gulvvarme

Svineproducent reducerer ammoniakudslip ved hjælp af gyllekøling og udnytter samtidig overskudsvarmen til opvarmning af stalde, kontor og værksted.

Syd for Ringkøbing er smilet hos svineproducent Frands Larsen ekstra stort for tiden. Efter at have investeret i to varmepumper udnytter han nemlig overskudsvarme fra svinegylle til billig og miljøvenlig opvarmning.

Løsningen har flere positive aspekter. Først og fremmest bliver gyllen afkølet betragteligt, hvilket reducerer ammoniakudslippet til omgivelserne - tilmed mere end myndighedskravene. Dernæst bruges overskudsvarmen til at opvarme både svinestaldene, en medarbejderbolig, et kontor med otte medarbejdere og et 800 kvm. stort værksted - endda forsynet med gulvvarme.

Gylle giver varmen
Anlæggene til gyllekøling, staldopvarmning og opvarmning af kontor og værksted blev projekteret ind i forbindelse med udvidelsen af nye farestalde, hvor Frands Larsen i dag har 4.200 stipladser og producerer 27.000 smågrise og slagtesvin om året.

- Jeg havde i forvejen en ældre varmepumpe, men kunne ikke klare den øgede kapacitet i staldene. Så jeg kontaktede VP Klima, som jeg vidste havde praktisk erfaring med projektering, myndighedsbehandling og etablering af tilsvarende anlæg, forklarer Frands Larsen.

Installatør Kristian Galsgaard fra VP Klima - med base i Velling ved Ringkøbing - har siden 2006 leveret løsninger til energiproduktioner til både privat, erhverv, industri og landbrug. Han stod for energiberegningerne og dimensionerede en løsning med gyllekøling baseret på 2 stk. Vølund F1345 varmepumper på hver 60 kW.

I de nye stalde er der trukket 1,6 km køleslanger i gyllespalterne. De er ledt videre til varmepumperne, hvor energien fra gyllen bliver omdannet til varme og ført ud i staldene som henholdsvis gulvvarme og rumvarme via ribberør.

Gulvvarme i værksted
De to varmepumper er dimensioneret til at levere varme til hele ejendommen og ikke kun til grisestaldene. For ud over at være svineproducent driver Frands Larsen også byggefirmaet Stauning Byg med otte ansatte. De har både kontor, lagerhal og et 800 kvm. stort værksted på adressen.

- Det var oplagt at udnytte den billige varme fra gyllekølingen til også at opvarme kontorbygningen og det tilhørende værksted. Selv om værkstedet er på ikke færre end 800 kvm., var det mest hensigtsmæssigt at lægge gulvvarme her. Hvor mange kan bryste sig af den form for komfortvarme, siger Kristian Galsgaard med et lille smil i mundvigen.

Svineproducent Frands Larsen udnytter den naturlige varme fra gylle til at opvarme både stalde, et kontor og et stort værksted, samtidig med at han reducerer ammoniakudslippet.

Vidste du...?

at man kan reducere ammoniark udslip med op til 30% og lugt med op til 20% ved at nedkøle gylle i kanaler, og samme tid få en opvarmning som både er miljøvenlig og økonomisk  - og så endda helt uden bøvl.

Referencer

Syd for Ringkøbing er smilet hos svineproducent Frands Larsen ekstra stort for tiden. Efter at have investeret i to varmepumper udnytter han nemlig overskudsvarme fra svinegylle til billig og miljøvenlig opvarmning. Løsningen har flere positive aspekter.

Læs mere

Adresse

Velling Kirkeby 24
6950 Ringkøbing

Tlf.: 3034 1221
Mail: info@vpklima.dk

CVR: 33 87 40 49